Trójkąt równoramienny i równoboczny
astrolog: Dany jest trójkąt równoramienny o obwodzie 34cm. Jeśli jego podstawę zwiększymy o 25%, a
ramiona zmniejszyli o 3cm otrzymalibyśmy trójkąt równoboczny. Oblicz boki trójkąta
równoramiennego.
sam doszedłem, że:
2a+b = 34 cm.
ale nie wiem co dalej zrobić
6 lis 21:28
pigor: ..., z warunków zadania masz np. układ równań
2a+b=34 /*2 i 125%b=a−3 /*4 ⇔ 4a+2b=68 i −4a+5b= −12 /+stronami ⇔
⇔ 7b= 56 i 2a=24−b ⇔
b=8 [cm] − szukana dł. podstawy Δ
i 2a= 24−8 ⇒ 2a= 16 ⇒
a=8 [cm]− szukana dł. ramion Δ . ...
7 lis 01:00
pigor: ... gdzieś się kopnąłem

; przepraszam .
7 lis 01:01
pigor: ... , no tak : 2a= 34−8= 26 ⇒ a=13 ....
7 lis 01:04
astrolog: prosze o wytlumaczenie prawidlowego zadania bo przez ten blad teraz zapisalem wszystko zle
7 lis 23:07
Martiminiano: Nie zgłębiłem jeszcze jak podpisywać rysunki, ale nieważne. Narysuj sobie trójkąt równoramienny
i równoboczny i podpisz tak jak zapiszę. W trójkącie równoramiennym ramiona długości x, a
podstawa y. W trójkącie równobocznym tam gdzie był x wpisz x−3, a tam gdzie był y wpisz
| | 5 | |
I masz dwie zależności: 2x+y=34 i |
| y=x−3 (bo drugi trójkąt jest równoboczny) |
| | 4 | |
Teraz rozwiąż układ
y=34−2x
Dostaniesz, że x=13, a y=8.
Odp. Boki trójkąta równoramiennego mają długość 13cm.
7 lis 23:57
Martiminiano: Och...w odpowiedzi oczywiście trzeba jeszcze uwzględnić podstawę o długości 8cm.
8 lis 00:01
astrolog: no ale przynajmniej mnie czegoś nauczyłeś

Dzięki
8 lis 09:48