matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Kasia:
Oblicz 15% liczby 2,7 i podaj z dokładnością do 0,1.Oblicz błąd względny tego przybliżenia.
15 lis 16:20
Julka:
100%−2,7 15%−x
2,7*15
x=
x= 0,405 ≈0,4
100
15 lis 17:26
Julka:
0,405−0,4
błąd względny =
0,405
15 lis 17:28