Wykaż że trójkąty są przystające
astrolog: w trójkątach ostrokątnych ABC i A1B1C1 poprowadzono wysokości AD i A1D1. Uzasadnij, że jeżeli
|AD|=|A1D1|, |BC|= B1C1 oraz miary kątów B i B1 są równe to ABC = A1B1C1
jak to zacząć? Mam rysunek i dalej nie wiem co robić, z przystawienia i podobieństwa jestem
noga
6 lis 21:15
Mila:
AD⊥BC i A1D1⊥B1C1
∡DAB≡∡D1A1B1=90−β
ΔADB i ΔA1D1B1 są prostokątne i przystające− cecha KBK (α,h,90o)
⇔BD≡B1D1 i AB=A1B1⇔
ΔABC≡ΔA1B1C1− cecha bkb (AB=A1B1, β,BC=B1C1 z założenia.