matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzielenie
Adam:
dzieląc wielomian otrzymam taki wynik?
1
x+3 : −3x−6 = −
3
−x −2 −−−−−−− = 1 czyli
1
1
−
+
3
−3x−6
6 lis 20:54
Saizou :
x+3
x+3
x+2+1
x+2
1
=
=
=
+
=
−3x−6
−3(x+2)
−3(x+2)
−3(x+2)
−3(x+2)
1
1
−
−
3
3x+6
6 lis 20:56