ciąg
sebol: może ktoś mi w tym pomóc? jestem zupełnie zielony w tym temacie. Nie rozumiem czemu wynik tutaj
jest dodatni.. +∞?
an = n4−5n3−n+2
według tego co rozumiem to powinno być ∞−∞−∞ czy wtedy wynik nie powinien być na minusie?
6 lis 20:35
Tadeusz:
... to może zapisz zadanie
6 lis 20:39
sebol: napisałem. obliczyć granice dla danego an
6 lis 20:41
Martiminiano: Nie można odejmować nieskończoności.
| | 5 | | 1 | | 2 | |
limn→∞=n4(1− |
| − |
| + |
| )=∞ |
| | n | | n3 | | n4 | |
6 lis 20:45
sebol: a jest chyba jakaś metoda na dzieleniu przez największą potęgę? na czym ona polega?
6 lis 20:51
Tadeusz:
a niby gdzie napisałeś?
| | 5 | | 1 | | 2 | |
an=n4(1− |
| − |
| + |
| ).... |
| | n | | n3 | | n4 | |
6 lis 20:52