| √4x−1−1 | ||
lim | ||
| 2x−1 |
| 1 | ||
x→ − | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Jeśli obracamy się z liczbach rzeczywistych to 4x−1≥0→x≥ | , a − | nie spełnia | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Chyba dla x→ | ? ( dla x=− | wyrażenie pod pierwiastkiem jest ujemne) | ||
| 2 | 2 |
| √4x−1−1 | √4x−1+1 | |||
=lim x→12 | * | = | ||
| 2x−1 | √4x−1+1 |
| 4x−2 | ||
=limx→12 | = | |
| (2x−1)*(√4x−1+1) |
| 2*(2x−1) | ||
=limx→12 | = | |
| (2x−1)*(√4x−1+1) |
| 2 | ||
=limx→12 | =1 | |
| (√4x−1+1) |
| 1 | ||
A sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład. Może miała być granica po x→ | ? | |
| 2 |
| 1 | ||
ale moja odpowiedź jest dobra dla x→− | ![]() | |
| 2 |