CIĄGI
Klaudia: Który z podanych ciągów jest rosnący?
a. an=1−1/n
b. an=(3/4)n
c. an=1−n2
d. an=2/n
6 lis 20:14
ero: mhh
6 lis 21:28
MZR: Nie są zbyt skomplikowane. Podstaw sobie pod n 1,2,3 i zobacz czy rosną czy nie
6 lis 21:30
Gray: A jak rosną, to co? Są rosnące?
6 lis 21:55
Mila:
| | −1 | |
a) naszkicuj wykres y=1+ |
| i popatrz jak się zachowuje dla x∊N+ |
| | x | |
| | 3 | |
b) ciąg malejący , funkcja wykładnicza y=( |
| )x jest malejąca |
| | 4 | |
c) y=1−x
2 parabola skierowana w dół, dla x>0 funkcja malejąca
d) analogicznie , szkic wykresu
6 lis 23:34
PW: To zależy − czy Kasia ma odpowiedzieć "testowo" na postawione pytanie, czy przeprowadzić
formalne sprawdzenie zgodne z definicją ciągu rosnącego (malejącego).
7 lis 14:54
PW: Przepraszam,
Klaudia
7 lis 15:01
Mila:
Nie jest zainteresowana.
7 lis 17:25