Równania dla opornego ...
Kulturysta: Witam, mam problemy z równaniami, nie potrafię sobie z tym poradzić i potrzebuję sporej pomocy.
Może mi ktoś wyjaśnić (rozwiązać zadanie przykładowe) takich, "trudniejszych" równań?
1. 3x2 − 2√3|x| + 1 = 0
2. x2 + √49x2 + 6 = 0
3. x + {p3x} − 1/4 = 0
4. 5 − x2/4 = |3 − x/2|
6 lis 20:11
Kulturysta:
6 lis 20:46
Tadeusz:
1) Zauważ, że:
dla x<0 dla x≥0
3x
2+2
√3x+1=0 3x
2−2
√3x+1=0
(
√3x+1)
2=0 (
√3x−1)
2=0
x
1=

? x
2=

?
(i sprawdzasz czy mieszczą się w przedziałach)
6 lis 21:04