granice ciągów
tabaluga95: cześć

1. jak sprawdzić czy ciąg jest ograniczony z dołu czy z góry?
2. jak zbadać czy ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca?
6 lis 20:10
PW: 1. Zgadnąć ograniczenie i pokazać, że się nie mylimy.
Druga metoda: rozwiązać nierówność
an ≤ M
pokazując dla jakiej M rozwiązaniami są wszystkie n∊N. Wtedy M jest ograniczeniem z góry.
6 lis 20:22
tabaluga95: a co to M?
6 lis 20:25
PW: A definicję ciągu ograniczonego znasz, czy chcesz wiedzieć "jak to się robi"?
6 lis 20:26
tabaluga95: no coś tam znam czyli M to jest granica?
6 lis 20:29
PW: To znaczy jeszcze nie przeczytałeś definicji ciągu ograniczonego.
6 lis 20:31
tabaluga95: Mam taką napisaną: Ciąg (a
n) nazwiemy ograniczonym jeśli istnieje M≥0 takie że |a
n|≤M
i nie dużo z tego − jak dla mnie− wynika
6 lis 20:35
tabaluga95: skąd to M się bierze?
6 lis 20:38
Saizou :
szukamy takiej liczby M że wszystkie wyrazy ciągu a
n są ≤M
z dołu jest ograniczony przez 0, bo jeśli n będzie bardzo duże to wartości będą bliskie 0 (jest
też ograniczony z dołu przez każą z liczb mniejszych od 0)
a z góry przez 1, bo dla n=1 mamy 1 (ograniczeniem górnym są też liczby większe niż 1)
6 lis 20:46
tabaluga95: a w takim przykładzie?
6 lis 20:49
PW:
−1 < cosn < 1
1 < 2 + cosn < 3
−1 < sinn < 1
2 > −2 sinn > −2
5 > 3−2sinn > 1
Mamy dwie liczby dodatnie:
a = 2 + cosn
b = 3−2sinn,
o których wiemy, że
1 < a < 3
1 < b < 5,
inaczej:
1 < a < 3
Mnożąc stronami ostatnie nierówności (czynność dopuszczalna dla nierówności o skrajnych
wyrazach dodatnich) otrzymamy
W ten sposób mamy ograniczenie z góry i z dołu:
7 lis 18:11