Znajdź obraz punktu P = (4,-2) w symetrii względem prostej y + 2x = 0
arianne: Znajdź obraz punktu P = (4,−2) w symetrii względem prostej y + 2x = 0
Dzisiaj zaczęliśmy ten temat, nie zdążyliśmy przerobić wielu przykładów.
Co należy zrobić w tym przykładzie? Wyliczyć odległość P' od P?
6 lis 19:57
Godzio:
|P'P| = 2 * odległość punktu P od prostej.
6 lis 20:08
PW: Możesz też przypomnieć sobie jak to się robiło cyrklem i zastosować tę metodę używając metod
geometrii analitycznej (pisząc odpowiednie równania).
6 lis 20:30