pochodna z def.
Arkadiusz: y=−x x0=−1
mam obliczyć pochodną z definicji i nie wychodzi mi nic. Proszę o obliczenia.
6 lis 18:36
PW: Chyba jednak lepiej widać, gdy zapisuje się określenie funkcji w postaci
f(x) = −x
Iloraz różnicowy dla x
0 = −1 ma postać
| | f(x0+h) − f(x0) | | −(−1+h) − (−(−1)) | | 1−h−1 | | −h | |
|
| = |
| = |
| = |
| = −1 |
| | h | | h | | h | | h | |
Iloraz różnicowy jest funkcją stałą równą −1, a więc jego granica dla h→0 jest równa −1.
6 lis 19:58
Arkadiusz: jeden minus mi uciekł dzięki
6 lis 21:35