Rozwiąż równanie : x^3+4x=0
joooool: Rozwiąż równanie : x
3+4x=0
prosze o pomoc

zrobiłam tak.. x(x
2+4)=0
x=0 lub x
2+4=0 ←i tutaj Δ wychodzi ujemna..
6 lis 18:34
jakubs: Czyli jedynym rozwiązaniem tego równania jest x=0
6 lis 18:36
Monika: x2+4 ROZBIJASZ NA TO (x+2) (X−2)
dalej chyba sobie poradzisz.
6 lis 18:36
52: Ma takie prawo...
x3+4x=0
x(x2+4)=0
x=0 v x2+4=0
x=0 v x2=−4
x=0 v sprzeczność, zatem brak rozwiązań czyli x∊∅
6 lis 18:36
Radek: Monika od kiedy x2+4=(x+2)(x−2) ?
6 lis 18:38
joooool: haha no tak.. nie domyśliłam się

dziękuje jakubs
Monika (x+2) (X−2) tak mogłoby być gdyby było x
2−4
6 lis 18:39