WYKRES FUNKCJI
155178: Niech [x] oznacza największą liczbę całkowitą nie większą od x. Naszkicuj wykres funkcji
f(x)=x−[x] i podaj jej okres podstawowy.
6 lis 18:12
6 lis 18:15
155178: Mógłbyś wyjaśnić, dlaczego ten wykres będzie wyglądał akurat tak ?
6 lis 18:17
155178: Dokładniej czemu akurat jest wartość na do 1 otwartej od zera zamkniętego i funkcja powtarza
się co 1 na osi OX.
6 lis 18:21
Mila:
Licz w przedziale <0,1>
x=0
[0]=0
f(0)=0−0=0
x=0,1
[0,1]=0
f(0,1)=0,1−0=0,1
x=0,99999
[0,99999]=0
f(0)=0,99999−0=0,99999
f(1)=1−1=0
x=1,1
[1,1]=1
f(1,1)=1,1−1=0,1
itd.
6 lis 18:30
155178: Czemu w przedziale <0;1> ?
6 lis 18:39
155178: A jak będzie np. x=2
to
[x]=2
y(x−[x])=2−2=0
ale
x=2,2
to
[x]=0 czy 2 ?
y(x−[x])= 2,2−0 =2,2 czy y(x−[x])=2,2−2 = 0 ?
6 lis 18:42
155178: Dobra już rozumiem. A co z okresem podstawowym ?Będzie co x=1 ?
6 lis 18:45
Mila:
T=1
Podałam jeden przedział , bo w następnych będzie tak samo
[2,2]=2 to jest po prostu zaokrąglenie do całości w dół.
6 lis 18:53
155178: Rozumiem już

Dzięki

]
6 lis 18:58