Proszę o pomoc
Revo: 36*6√6√6
Robię to tak, ale coś mi nie wychodzi:
36*6√6√6= 36*6√6*61/2=36*
6√63/2=36*(63/2)1/6=36*63/12=36*61/3=62*61/3=66/3*61/3=67/3 i źle, a ma
wyjść 69/4
6 lis 18:11
anonek: 36 to inaczej 6
2
| | 1 | |
6√6 to inaczej 6 do potęgi |
| |
| | 6 | |
| | 1 | |
6√√6 to inaczej 6 do potęgi |
| |
| | 12 | |
gdy podstawa potęgi jest taka sama to dodajemy wykładniki(wspólny mianownik to 12)
| | 27 | |
i wychodzi 6 do potęgi |
| |
| | 12 | |
| | 9 | |
co po skróceniu daje nam 6 do |
| |
| | 4 | |
Mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam.
6 lis 18:56