6 lis 18:08
anonek:
I Przypadek → jest to funkcja kwadratowa
Założenia:
1.m−2≠0⇒m≠2
2.Δ>0
Δ=b
2−4*a*c
Δ=(m+5)
2−4*(m−2)*(−m−1)
Δ=5m
2+6m−17
5m
2+6m−17>0
Δ
1=−304 ⇒ w przypadku I funkcja nie ma 2 różnych rozwiązań.
II Przypadek → jest to funkcja liniowa
Założenia:
1.m−2=0⇒m=2
7x−3=0
Jeżeli jesteś pewien, że dobrze przepisałeś przykład to nie ma wartości parametru m dla którego
równanie ma dwa różne rozwiązania. Pozdrawiam.
6 lis 18:36
Piotrek: Owszem jest
6 lis 19:17
PW: Przypadek m=2 wykluczamy, funkcja liniowa nie może mieć dwóch miejsc zerowych.
Dla m≠2 mamy funkcję kwadratową o wyróżniku
Δ = (m+5)2 + 4(m−2)(m+1) = 5m2+6m + 17
6 lis 19:42
PW: Wyróżnik badanej funkcji kwadratowej jest funkcją zmiennej m:
Δ(m) = 5m2 + 6m + 17, m∊R\{2}.
Funkcja ta przyjmuje wyłącznie wartości dodatnie, gdyż jej wyróżnik
Δm = 62 − 4·5·17
jest ujemny.
Wniosek: Badane równanie kwadratowe ma dla dowolnej m≠2 dwa różne rozwiązania, gdyż wyróżnik
funkcji po lewej stronie równania jest liczbą dodatnią.
6 lis 20:16