Geometria analityczna
olkaq:

Hej, sprawdzi ktoś czy dobrze narysowałam? Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów,
których współrzędne (x,y) spełniają równanie:
x−|x| = y+|y|
6 lis 18:04
PW: Dla x<0 i y>0 równanie przyjmuje postać
2x = 2y
y = x
− takich punktów, dla których x i y są różnych znaków i jednocześnie x=y po prostu nie ma.
Dla x < 0 i y < 0 równanie ma postać
2x = 0
x=0
− takich par, dla których x < 0 i jednocześnie x = 0 też nie ma.
Dla x = 0 równanie przyjmuje postać
0 = y + |y|
i jest spełnione, gdy |y| = − y, to znaczy dla y < 0 − należy zaznaczyć ujemną półoś igreków.
Dla y = 0 równanie ma postać
x − |x| = 0,
czyli jest spełnione dla x ≥ 0 − należy zaznaczyć pary (x, 0) dla x≥0, czyli nieujemną półoś
iksów.
6 lis 19:10