oblicz dziedzinę funkcji
Victor: Bardzo proszę:
y= √3x2−2x−6
6 lis 17:52
MQ: Dziedzinę się wyznacza, a nie oblicza.
Po prostu:
3x2−2x−6≥0
6 lis 17:54
Victor: można deltą?
6 lis 17:57
Radek: No nawet trzeba
6 lis 17:58
MQ: Nie "trzeba", ale rzeczywiście "można".
6 lis 17:59
458: 3x2−2x>6
x(3x−2)>6
6 lis 18:06
Victor: x1=−2√19/3 dobrze?
6 lis 18:08
Victor: a i x2 to 2√19/3 jak będzie wygladać dziedzina funkcji?
6 lis 18:16
Radek: △=(−2)
2−4*3*(−6)=76
√△=2
√19
| | 1 | | 1 | |
D=(−∞, |
| (1−√19))u( |
| (1+√19),∞) |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 18:17
Victor: jak ci wyszło 1−√19 ?
6 lis 18:19
Radek: | 2−2√19 | | 2 | | 2√19 | | 1 | | √19 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| (1−√19) |
| 6 | | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 lis 18:22
PW: Rachunków nie sprawdzałem. Niech f(x) = 3x2−2x−6. Narysuj parabolę (masz obydwa pierwiastki,
więc taki najbardziej orientacyjny wykres można narysować) i odczytaj z rysunku, gdzie funkcja
ta przyjmuje wartości nieujemne (dla jakich x jest f(x)≥0).
6 lis 18:23