Proszę o pomoc
Ganjaaa:

na rysunku przedstawiono fragment siatki graniastosłupa prostego.oblicz pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa
6 lis 17:37
Natalia :
16 sty 22:36
Jolanta: Jeżeli podstawy są trapezami to najpierw boki tych trapezów Narysuj wysokość trapezu ,tak że
powstanie pół lewej stronie trójkąt po prawej kwadrat
Mamy trójkąt o kątach 30, 60 i 90 stopni Na przeciwko kąta 30 0 bok ma długość 4 naprzeciwko
60 4✓3 a przeciwprostokątna 8
16 sty 23:12
Jolanta: Krótsza podstawa trapezu niech będzie a ma długość 4 ,dłuższą b= 4+4✓3
Jeden bok ma długość c=8 drugi jest jednocześnie wysokością trapezu h=4
| | (a+b)*h | |
Pole trapezu= |
| Bryła składa się z dwóch takich trapezów i czterech boków |
| | 2 | |
Dwa z nich to kwadraty o bokach 4 ,jeden prostokat o polu=4*8 jeden o polu =4*4✓3
Pcalkowote = 2* pole trapezu + ,2*pole kwadratu ,+ pola prostokątów Wszystko jasne ?
16 sty 23:29