granica funkcji ln
axdxcx: mam do policzenia granicę takiej funkcji, nie wiem jak sie za to zabrać, czy ktos moze mi
pomoc?
lim x⇒niesk. ln(x2−x+1)/ln(x10+x+1)
6 lis 17:32
Gray: Wyłącz w liczniku x2 a w mianowniku x10 i rozbij logarytm iloczynu na sumę logarytmów.
6 lis 18:02
Mila:
Reguła de l"Hospitala.
6 lis 21:05
axdxcx: czyli co z tym dalej?
12 lis 20:31
Gray: A co już napisałaś w ciągu tych 6 dni?
12 lis 20:32
Gray: Niech stracę....
| ln(x2 − x + 1) | | ln(x2(1−1/x + 1/x2) | |
| = |
| = |
| ln(x10 + x + 1) | | lnx10(1+1/x9+1/x10) | |
| | 2lnx + ln(1−1/x + 1/x2) | |
= |
| = ... licznik i mianownik dzielisz |
| | 10lnx + ln(1+1/x9+1/x10) | |
przez lnx ...=
| 2 + ln(.....)/lnx | | 2 + 0/∞ | | 2 | | 1 | |
| → |
| = |
| = |
| |
| 10+ln(....)/lnx | | 10+0/∞ | | 10 | | 5 | |
12 lis 22:06
axdxcx: zrobiłam troche inaczej ale wynik wyszedł ten sam, dzieki za pomoc i nic nie tracisz
13 lis 08:47
axdxcx: | | x3 | |
a co jeśli chodzi o ciągłość funckji (mam ją zbadać) f(x)= |
| |
| | x2−1 | |
13 lis 08:49
J :
... widać,że funkcja nie jest ciągła w punktach: x = 1 oraz x = −1 , gdyż nie posiada
wrtości ...
13 lis 08:55
axdxcx: w taki sposób mam to uzasadnić?
13 lis 09:08
J :
..jednym z warunków ciągłości funkcji w punkcie jest, aby w tym punkcie posiadała wartość...
13 lis 09:20
Gray: Funkcja f jest ciągła (jako złożenie funkcji ciągłych). Ciągła w dziedzinie − tego nie trzeba
dodawać, bo poza dziedziną funkcji nie ma.
13 lis 09:26
axdxcx: ok

czyli najlepiej gdy badanie ciągłości zaczynam od wyliczenia wartości w tym punkcie, tak?
| | 1 | |
Mam jeszcze jeden przykład f(x)= |
| tutaj dla 0 powinnam policzyć? |
| | sinx | |
13 lis 09:26
J :
.. wyeliminuj punkty, dla których: sinx = 0 ..
13 lis 09:39
axdxcx: i jeśli je wyeliminuje to dla jakiego punktu powinnam liczyć granicę prawo i lewo stronną?
13 lis 09:41
J :
...dla badania ciągłości w tych punktach (sinx =0) nie musisz liczyć granicy, bo fukcja w tych
punktachnie istnieje, nie ma wartości,więc nie jest ciągła.. w każdym innym jest ciągła ....
13 lis 09:47
axdxcx: ok, czyli tylko tak to uzasadnić?
13 lis 09:48
J :
...wystarczy ... plus uzasadnienie, jakie podał Ci Gray o złożeniu funkcji ciągłych ...
13 lis 09:50
axdxcx: ok, już chyba ogarniam. bardzo dziekuję za pomoc
13 lis 09:52