matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąty..
Ko.:
Dany jest trójkąt równoramienny, w którym tangens kąta jaki tworzy wysokość tego trójkąta
3
opuszczona na podstawe z jego ramienia jest równy
. Oblicz pole trójkąta wiedząc,że
2
jego podstawa ma długość 5
√
13
6 lis 17:22
dero2005:
a = 5
√
13
a
2
3
tgα =
=
⇒ h =
h
2
a*h
P =
=
2
6 lis 22:52