Statystyka
Blue: W fokarium zważono osiem samców i cztery samice. Średnia waga samców jest równa 250 kg z
odchyleniem standardowym 50 kg. Średnia waga samic jest równa 150 kg z odchyleniem
standardowym 30 kg. Do fokarium przybyły dwie samice ważące po 170 kg. Oblicz średnią wagę
oraz odchylenie standardowe wag wszystkich fok.
Obliczyłam średnią, wiem, jak liczyć to odchylenie wszystkich jednak nie wiem, ile wynosi suma
kwadratów wag samic, a tego potrzebuję. Czyli ogółem problemem jest obliczenie odchylenia
standardowego po przyjściu dwóch samic..... Jak to obliczyć

? Korzystam tutaj z tego drugiego
wzoru na odchylenie
6 lis 17:00
Blue:
6 lis 17:23
Kacper:
6 lis 17:29
Blue: Kacper, co się cieszysz? Pomógłbyś lepiej

Proszę
6 lis 18:18
Blue: Tnz drugi wzór, który praktycznie wynika z tego pierwszego
6 lis 18:22
Blue: Pokazać Wam wszystko co obliczyłam
6 lis 18:22
Mila:
Po 20 napiszę, jesli nikt Ci wcześniej nie pomoże.
6 lis 18:54
Blue: Będę czekać
6 lis 19:04
Mila:
x=250 kg − średnia waga 8 samców
δ
x=50 kg − odchylenie standardowe
y=150 kg − średnia waga 4 samic
δ
y=30 kg − odchylenie standardowe
| | x12+x22+.....+x82 | |
δx2= |
| −x2 −wariancja |
| | 8 | |
| | x12+x22+.....+x82 | |
502= |
| −2502 |
| | 8 | |
| | x12+x22+.....+x82 | |
65000= |
| ⇔ |
| | 8 | |
S
(xi2)=520000kg
| | y12+y22+y32+y42 | |
δy2= |
| −y2 |
| | 4 | |
| | y12+y22+y32+y42 | |
302= |
| −1502 |
| | 4 | |
| | y12+y22+y32+y42 | |
900= |
| −22500 |
| | 4 | |
93600=S
(yi2)
S
x=8*250=2000 kg − suma wag samców
S
y=4*150 +2*170=940kg − suma wag 6 samic
| | 2000+940 | |
xs= |
| =210 kg średnia waga 14 fok |
| | 8+6 | |
| | 520000+93600+2*1702 | |
δ2= |
| −2102 |
| | 14 | |
| | 671400 | |
δ2= |
| −44100≈47957.142−44100=3857,142 |
| | 14 | |
δ=
√3857,142≈62kg
posprawdzaj rachunki.
6 lis 20:12
Blue: aha, dobra, ale ja głupia jestem, czyli tam było trzeba obliczyć te sumę kwadratów
wykorzystując to stare odchylenie i po prostu potem dodać 2*170
2 , czyli to nowe odchylenie
nawet nie było potrzebne , dzięki


6 lis 21:01
Mila:
Nowe odchylenie to miałaś obliczyć dla 14 sztuk.
6 lis 21:07
Blue: Wiem, wiem, ale ja niepotrzebnie chciałam liczyć odchylenie samic (z tymi dwoma, które doszły)
i potem tego sumę kwadratów
6 lis 21:16
Blue: z tego*
6 lis 21:16