matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granice ciagow
leg146567:
Witam.Mam do obliczenia nastepujace granice ciagow, bardzo prosze o pomoc, bo nie umiem sobie z nimi poradzic
ln(3n
2
+ 20n + 5)
a)
ln(n
9
−3n +12)
2n + 1)
b) (1 +
√
2
+
3
√
3
... +
n
√
n
) *ln[(
]
n
c)n*(1 −
n
√
ln(n)
)
(n
2
)
d)
7
√
n
6 lis 16:33
leg146567:
podbijam
6 lis 18:05
Gray:
Np. ad a) W skrócie:
ln n
2
(......)
2 lnn + ln(....)
...=
=
=....
ln n
9
(....)
9 lnn + ln(....)
teraz licznik i mianownik podziel przez lnn
2 +ln(....) / lnn
... =
→ 2/9, gdyż ln(....) / lnn → 0.
9 + ln(...)/lnn
6 lis 19:00