a
kominiarz: Zbadać czy podane funkcję są równe:
a) f(x) = sinx, g(x) =
√1 − cos2x
| | 1 | | x + 1 | |
b) f(x) = log| |
| , g(x) = log| |
| | |
| | x − 1 | | x2 − 1 | |
Jak się za to zabrać ?
6 lis 15:36
razor: a) g(x) =
√sin2x = |sinx| ≠ sinx
f i g nie są równe
g(−1) nie istnieje
funkcje nie są równe
6 lis 15:38
J :
a) nie ... mają rózne zbiory wartości ..
b) nie ... mają różne dziedziny ...
6 lis 15:39
kominiarz: w a) funkcje f(x) i g(x) podniosłeś do kwadratu i przyrównałeś ?
6 lis 15:40
kominiarz: czemu funkcja g(x) jest równa √sin2x ?
6 lis 15:41
razor: sin2x+cos2x = 1 → sin2x = 1−cos2x
6 lis 15:41
J :
...bo: 1 − cos2x = sin2x ..
6 lis 15:42
kominiarz: a w punkcie b) trzeba podstawić jakoś wartość pod x i przyrównać ?
6 lis 15:42
J :
..b) mają różne dziedziny ..
6 lis 15:45
kominiarz: tak, ale razor podstawił −1 i wyszło, tylko w drugiej funkcji nie ma takiej dziedziny więc
funkcje nie są równe. Czyli tak trzeba to rozwiązywać podstawiając ?
6 lis 15:46
J :
... ponownie pytam, Ty studiujesz ?
6 lis 15:47
kominiarz: przecież już napisałem
6 lis 15:51
J :
b) razor pokazał to,co Ci wczesniej napisałem .. mają różne dziedziny ..!
6 lis 15:57