a
kominiarz: Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
a) f(x) = 1 + 2
4√cosx
b) f(x) =
√log(x2 − 1)
Przykład b) zrobiłem tak:
x
2 − 1 > 0
(x − 1)(x + 1) > 0
D
f = (−
∞,−1) ∪ (1,+
∞)
Przykład c) :
1 − tg
2x ≠ 0
tg
2x ≠ 1 /
√
tgx = 1
i nie wiem co dalej, dobrze w ogóle ? jak zrobić przykład a) ? Czy tam dziedziną będzie R ? Jak
wyznaczyć zbiór wartości funkcji ?
6 lis 15:33
J :
b) niekompletne .. jeszcze: log(x2−1) ≥ 0 ..
6 lis 15:35
J :
a) cosx ≥ 0...
6 lis 15:35
J :
c) tgx = 1 i tgx ≠ − 1
6 lis 15:36
kominiarz: w przypadku a)
cosx ≥ 0
to dziedziną będzie <0,1> bo cosinus przyjmuje wartości w przedziale <−1;1>, czy dziedziną
będzie <0,+∞) ?
log(x2−1)≥0
jak to rozwiązać ? dzięki
6 lis 15:38
J :
a) popatrz na wykres funkcji cosx ....
b) x2 − 1 ≥ 1
6 lis 15:41
kominiarz: w punkcie a) czyli będzie <0,+∞) bo x'y ciągną się w nieskończoność na wykresie cosinusa ?
w punkcie b) przez coś pomnożyłeś że wychodzi teraz do obliczenia x2 − 1 ≥ 1 ?
6 lis 15:44
J :
..Ty studiujesz...?
6 lis 15:46
kominiarz: próbuje, a jeśli tak to co ? Nie studiuję matematyki, ale mamy do zaliczenia taki przedmiot.
6 lis 15:47
J : popatrz na wykres cosx .. i ustal, kiedy cosx ≥ 0 ...
6 lis 15:52
kominiarz: juz widzę ale nie wiem jak to zapisać bo w przypadku sinusa to by było
x∊ < 2kπ, π + 2kπ>
jednak cosinus inaczej wygląda i nie wiem jak to zapisać
6 lis 20:40
kominiarz: pomoże ktoś mi to zapisać ?
6 lis 20:48
kominiarz: ?
6 lis 21:22
kominiarz: ?
6 lis 21:55
kominiarz: ?
6 lis 23:08