kombinatoryka
Kuba: Ile liczb czterocyfrowych parzystych można zapisać przy użyciu cyfr 1,3,5,6,7,8?
6 lis 14:21
PW: Zadanie źle sformułowane. "Przy użyciu cyfr" oznacza co? Cyfry w zapisie dziesiętnym tworzonej
liczby mogą się powtarzać, czy każdej można użyć co najwyżej raz?
6 lis 14:25
J :
.. na końcu 6: ...5*4*3*1 = 60
...na koncu 8: ...5*4*3*1 = 60 ..... razem 120.
6 lis 14:26
J :
....racja ... kolejne nieprecyzyjne zadanie..
6 lis 14:27
J :
..jeśli mogą się powtarzać, to ... 6*6*6*1 + 6*6*6*1 = ..
6 lis 14:29
Kuba: wlasnie tez nad tym mysle czy moga sie powtarzac czy nie. zalozmy ze moga
6 lis 14:40
J :
..to 14:29.
6 lis 14:41
Kuba: wiem wiem

dziękuje

juz tego nie pamietam bardzo ale cos juz swita, jeszcze raz dzieki
6 lis 14:43