Wskazówki zegara
MissM: Wskazówka godzinowa zegara jest o 25% krótsza od wskazówki minutowej. Punkt na końcu wskazówki
minutowej przebył drogę 36 cm. Jaką drogę w tym samym czasie przebył punkt na końcu wskazówki
godzinowej tego zegara?
Odp.: 2,25 cm
Układam proporcję: t*2πr=36 i t*2π*
34r=x
po porównaniu wychodzi x=27 cm, nie mam pojęci jak to zrobić

Widziałam to zadanie rozwiązane przy pomocy prędkości kątowej, ale to na matę nie na fizykę i
nie mogę tym sposobem rozwiązać. Z góry dziękuję za pomoc