ciąg określony rekurencyjnie
Trallx: Zastanawiam się nad tym zadaniem.
Dla n ≥ 1 wyrazy ciągu określone są za pomocą wzoru:
an+1 = an2 − nan,
Uzasadnij, że niezależnie od tego, którą z liczb: −1, 1, 2 przyjmiemy za a1, otrzymamy tę
samą wartość wyrazu a4
Mógłbym to policzyć krok po kroku i sprawdzać dla każdej z liczb ile wynosi a4, ale jestem
ciekaw, czy można to uzasadnić w jakiś inny, szybszy sposób, np obliczyć a4 bez
doszukiwania się poprzednich wyrazów ciągu
6 lis 13:31
Trallx: odświeżam zapytanie
6 lis 14:56
Trallx: Czy teraz znajdzie się ktoś, kto odpowie mi na moje pytanie ?
6 lis 16:56
MQ: Wystarczy policzyć do a3 −− w każdym przypadku a3=0, czyli potem każde an, dla n≥3, =0.
6 lis 17:22
Trallx: Ok, czyli trzeba zrobić tak jak myślałem i po kolei wyznaczać wyrazy ciągu.
Dzięki za pomoc.
6 lis 18:09