jak to rozwiązać
monia: LOGARYTMY
log4√x + log√2x + log116x =−6
6 lis 12:50
J :
.. na poczatek .. zamienić wszystkie logarytmy , na logarytmy o podstawie ...
... potem wzór na sumę logarytmów o tej samej podstawie...
6 lis 12:51
J :
..i założenie: x > 0
6 lis 12:52
monia: a to wspólna podstawa to 2?
6 lis 13:02
J :
... tak ..
6 lis 13:02
monia: no to wychodzi mi coś takiego
| log2√x | | log2x | | log2x | |
| + |
| − |
| } |
| 2 | | 12 | | 4 | |
6 lis 13:09
monia: to teraz wspólny mianwnik czyli 4 i pózniej pomnożyć razy 4?
6 lis 13:12
J :
..dlaczego na końcu jest : "−" ?
2log
2x = ..?
6 lis 13:15
monia: no bo log2116 = −4
6 lis 13:21
J :
... dobrze ... ma być: "−" ... nie zauważyłem jedynki w liczniku podstawy...
6 lis 13:21
monia: 2−4 = 116 i znak z mianownika dałam do tego podstawowego znaku ? źle ?
6 lis 13:23
monia: ufff to dobrze bo już myślałam że źle
6 lis 13:23
J :
...teraz dalej .. zamieniaj logarytmy jak Ci napisałem 13:15
6 lis 13:26
monia: dziękuje jeszcze raz
6 lis 13:35
monia: dziękuje jeszcze raz
6 lis 13:38
monia: wyszło mi x =
18
6 lis 13:38
J :
6 lis 13:40