konfiguracja konbinatoryczna
Grzechu: Każdy student wybrał 4 z 7 wykładów. Na każdy wykład uczęszcza tyle samo studentów.
1) Jeśli jest n studentów i na każdy wykład uczęszcza k studentów, to jaka jest zależność
między n i k?
2) Jeśli aktualnie jest 53 studentów, to ilu należy skreślić, by było to możliwe?
3) Określ konfigurację dla n = 7 i n = 14.
Pomoże ktoś przy tym zadaniu? Nie chodzi mi tylko o wynik ale jakieś wyjaśnienie
Grzechu: TO może coś takiego, doszedłem do sprawdzenia konfiguracji i dalej nie wiem jak ją określić

Dla następujących wartości (n, k, r) określ konfigurację lub uzasadnij, że nie istnieje.
(n, k, r) = (6,3,1)
| | n* r | | | |
No to sprawdzamy k|(n * r) i czy |
| <= | |
| | k | | |
1) czyli 3|6 TAK
Wiec istnieje taka konfiguracja tylko jak ją teraz określić?