problem
monia: Trzeba to rozważać przypadki ?
√(x+3)(x−2) ≥5−x
6 lis 12:09
J :
trzeba zrobić założenia:
1) x + 3 ≥ 0
2) x − 2 ≥ 0
3) 5 − x ≥ 0
6 lis 12:10
monia: tak tak to wiem ale mi chodzi że trzeba rozważać przypadek gdzie 5−x<0 ?
6 lis 12:18
J :
... trochę się zagolopawłem... ostatnie założenie jest niepotrzbne ...

... idziemy metodą "analizy starożytnych" ... obustronnie do kwadratu ... a na końcu
sprawdzamy,które rozwiązania spełniaja warynki zadania
6 lis 12:24
monia: ja się już pogubiłam

bo w szkole jak mieliścmy taką nierówność :
√1+x2≥1+x to były takie założenia
1+x≥0
1+x<0
6 lis 12:26
J :
.... pierwsze zapewne po to, aby obustronnie podnieść do kwadratu ..
..... a co robiliście z drugim przypadkiem ..?
6 lis 12:30
monia: wyszło że jest mniejsze pd zera to rownanie i wtedy x∊(−∞,1) i zbiór całkowity wyszedł (−∞,0 >
6 lis 12:34
J :
... no to coś nie tak ... skoro: 1 + x ≥ 0 ⇔ x ≥ − 1 ... a rozwiązeniem jest (−
∞,0>..
6 lis 12:42
monia: no właśnie i ja już zgłupiałam
6 lis 12:44
J :
...ostatnie założenie jest niepotrzebne ... prawa strona może być dowolna liczbą ...
6 lis 12:55
monia: ok
6 lis 12:56
Gray: Czy założenia 1) i 2) aby na pewno są poprawne?
6 lis 13:02
J :
... dzięki za trafną uwagę ...

jedno założenie: (x+3)(x− 2) ≥ 0 ...
6 lis 13:04
Gray:
6 lis 13:15
PW: Po prostu: jeżeli prawa strona jest liczbą ujemną, to nierówność jest spełniona w sposób
oczywisty (w dziedzinie) − lewa strona nieujemna, prawa ujemna.
Dziedzina to D = (−
∞,−3]∪[2,
∞).
Prawa strona jest ujemna dla x∊(5,
∞)
Mamy więc − bez liczenia czegokolwiek −
każda liczba ze zbioru
(5,
∞)
jest rozwiązaniem.
Dalszych rozwiązań można szukać w zbiorze (−
∞, 5]∩D = (−
∞,−3]∪[2,5], a dla x należących do
tego zbioru dopuszczalne jest podniesienie nierówności stronami do kwadratu (obie strony
nieujemne):
(x+3)(x−2) ≥ (5−x)
2, x∊ (−
∞,−3]∪[2,5]
x
2 + x − 6 ≥ 25 − 10x +x
2, x∊ (−
∞,−3]∪[2,5]
11x ≥ 31, x∊ (−
∞,−3]∪[2,5]
| | 31 | |
x ≥ |
| , x∊ (−∞,−3]∪[2,5] |
| | 11 | |
| | 31 | |
Rozwiązaniami tej nierówności są wszystkie x∊[ |
| ,5]. |
| | 11 | |
| | 31 | | 31 | |
Odpowiedź: Rozwiązaniami nierówności są x∊[ |
| ,5]∪(5,∞) = [ |
| ,∞) . |
| | 11 | | 11 | |
@
monia − to co piszesz o 12:26 to nie były założenia, lecz tok myślenia przy rozwiązaniu,
podobny do tego który prezentuję. Rozważali, dla jakich x prawa strona jest nieujemna (tam
będziemy szukać rozwiązań podnosząc stronami do kwadratu), a dla jakich x prawa strona jest
ujemna (tam rozwiązań szukać nie trzeba, są nimi wszystkie wyłonione x). W tamtym zadaniu było
trochę łatwiej, bo D = R.
6 lis 13:41