Sporządź wykres funkcji
???: Sporządź wykres funkcji
y=llxl−1l−1l
Może mi ktoś z tym pomóc, nie wiem jak się za to zabrać
6 lis 11:56
J :
... z lewej strony brakuje jednego znaku: I
1) y = x
2) y = IxI
3) y = IxI − 1
4) y = IIxI −1I
5) y = IIxI −1I − 1
6) y = IIIxI −1I − 1I
6 lis 12:02
???: Faktycznie. Ale co dalej z tym zadaniem ?
6 lis 12:10
J :
... kartka papieru, najlepiej kratkowanego, ołowek,linijka ...i do roboty ( gumka do mazania
też sie przyda)
6 lis 12:11
???: Może jakaś wskazówka jak to zacząć?
6 lis 12:16
???: Nie wiem jak z tą wartością bezwzględną sobie poradzić
6 lis 12:18
J :
... y = x .. linia prosta przechodząca przez punkt (0,0) .. nachlona do osi OX pod katem 45o
... odbicie to co pod osią OX .. .nad oś OX
... przesunięcie o 1 w dół
....ponowne odbicie
...ponowne przesunięcie o 1 w dół
...ponowne odbicie
6 lis 12:20
???:

Tak
6 lis 12:27
J :

... w drugim ruchu odbijasz względem os OX to , co jest pod osią OX ..
..... to jest wykres: y = IxI (cały czarny)
6 lis 12:33
???: Możesz mi najpierw wytłumaczyć co zrobić z tą wartością bezwzględną
6 lis 12:38
J :
..napisałem Ci punkt po punkcie, co masz robić , aby narysować ten wykres ..
6 lis 12:40
???:

jeżeli dobrze rozumiem to ta kreskowana linia na samym dole jest wykresem tej funkcji?
6 lis 12:51
J :
.. z pewnością nie... z rysunku widać,ze tylko raz ( na poczatku) odbijałeś względem osi OX ..
a odbicia powinny być trzy..
6 lis 12:54
???: y=lxl to jest ten ciągłą czarną linią
y=llxl−1l to jest ta pierwsza kreskowana
y=lllxl−1l−1l i ta ostatnia
Jak są dwa razy −1 to nie powinienem przesunąć tylko dwa razy wykresu w dół?
6 lis 12:57
J :
..radziłem wziąć ołówek i gumkę .. po każdym ruchu wymazuj to, co niepotrzebne..
... narysuj: y = IIxI − 1I .. czyli górną przerywaną na Twoim rysunku: odbij dolną część nad
OX
6 lis 13:00
???: Dolną część czyli tą linie kreskowaną na samym dole nad wykres y=lxl?
6 lis 13:09
J :
.. czytaj uważnie .. nad oś OX i nie tą na samym dole tylko pierwszą od góry ..
6 lis 13:11
???:

y=llxl−1l ten wykres jest dobrze jak mniemam?
6 lis 13:17
???: Ale nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc dolną część
6 lis 13:18
J :

.. to jest wykres: y = IIxI − 1I ... teraz przesuwasz go o 1 w dół ..
6 lis 13:19
???: Dlaczego przesuwasz tylko wierzchołek tego wykresu a nie cały wykres ?
6 lis 13:22
J :

popatrz na swój rysunek z 13:17 ... to co pod osią OX odbijamy względem osi OX ...
..niebieska po odbiciu ...
6 lis 13:25
???: Tak rozumiem, ale dlaczego tylko wierzchołek przesunęliśmy ? I który wykres jest prawidłowy dla
y=llxl−1l twój z 13;19 czy mój z 13;17?
6 lis 13:31
J : ..13:17 .. to wykres: y = IxI − 1 ..... 13:19 ... y =IIxI − 1I ..
6 lis 13:33
???: Czyli mam rozumieć że ta wartość bezwzględna w której jest lxl−1 sprawia że wierzchołek się
łamie
6 lis 13:37
???: Czy jest jakaś inna zależność
6 lis 13:37
J :
.. czujesz co dto jest odbicie względem OX tego co jest pod OX ...?
6 lis 13:44
???: Nie bardzo, jeśli możesz to podaj jakiś link
6 lis 13:45
J :

popatrz na rysynek ... zielona linia to jest odbicie części dolnej ( spod osi OX) czarnego
wykresu ..
6 lis 13:52
???: Widzę to, ale skąd mam wiedzieć kiedy to odbić
6 lis 13:54
J :
jeśli czarna linia to wykres funkcji y = f(x) ... to po odbiciu linia (czarna i zielona nad
osią OX) jest wykresem funkcji: y = If(x)I
6 lis 13:58
???: Chyba rozumiem. A co jeśli mam taki przykład y=lx−1l muszę najpierw pozbyc się wartości
bezwzględnej
6 lis 14:01
J :

czarna to: y = x
2 − 1 ... zielona to: y = I x
2 − 1 I
6 lis 14:02
J :

..nie , najpierw rysujesz: y = x − 1 ... potem odbijasz dół wykresu ( góra bez zmian)....
popatrz na rysunek : czarna: y = I x − 1 I
6 lis 14:04
???: Najpierw rysuje wykres y=x przesuwam go w bok o 1 a potem odbijam dół
6 lis 14:12
J :
...dokładnie ..
6 lis 14:14
???: Ok. Wielkie dzięki wiszę Ci kastę piwa choć czuję, że jeszcze się usłyszymy. Pozdrawiam
6 lis 14:16