pommocy
ola: Bardzo proszę o dokladne wytłumaczenie
√5x−1 + √5x+6 = 7
6 lis 11:46
AS: Przenieś jedn pierwiastek na drugą stronę równania i podnieś
obustronnie do kwadratu.
Po uporządkowaniu tj przeniesienie wyrażenia z pierwiastkiem na
jedną stronę a resztę na drugą stronę ponownie do kwadratu.
Nie zapomnij o dziedzinie
6 lis 11:49
ola: a jaka powinna być dziedzina ?
bo myszło mi x=3
6 lis 11:54
ola: sorry x = 2
6 lis 11:55
PW: 5x−1 ≥ 0 i 5x+6 ≥ 0 (z uwagi na istnienie pierwiastków).
| | 1 | |
Dziedziną jest zatem zbiór [ |
| ,∞) |
| | 5 | |
6 lis 12:00
ola: dziękuje
6 lis 12:00