Wzór Moivre'a na pierwiastki
Marek:
√z
| | (1−i)6(√3+i)74) | |
z= |
| i |
| | (1+i)4 | |
Jeśli mógłby ktoś to obliczyć i podać mi odpowiedź to byłbym wdzięczny

Sam to dzisiaj obliczyłem i chciałbym porównać wyniki
6 lis 09:51
Gray: ...= 274(1+i√3)
6 lis 10:08
Gray: To co napisałem poprzednio to z. Nie zauważyłem tego
√.
No, ale teraz widać, że
| | π | | π | |
z= 275 (cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
zatem
√z = {z
0, −z
0}, gdzie
| | π | | π | |
z0 = 237√2 (cos |
| + isin |
| ) = 236( √6 + i√2) |
| | 6 | | 6 | |
6 lis 10:13
Marek: kurcze.... mi wyszło
z= 2
75(1+
√3i)
natomiast,
√z
2
37(
√3+i) lub 2
37(−
√3−i)
Ale ogólnie wyniki mamy podobne więc chyba rozumiem jak to obliczać a tylko o to mi chodziło
wieć dzieki
6 lis 10:23