LTM
Stefan: Podac przykłady funkcji f : X → Y i zbiorów A,B⊆X , C⊆Y , dla których nie są prawdziwe
inkluzje:
a) f(A − B) ⊆ f(A) − f(B)
b) f−1(f(A)) ⊆ A
c) C ⊆ f(f−1(C))
Proszę o pomoc.
6 lis 00:15
WueR:
a) f(x) = x2, A = [−1,1], B = [0,1]
6 lis 00:19
Stefan: Jak to się robi?
6 lis 00:21
WueR:
Jak co sie robi?
6 lis 00:24
Stefan: Skąd wiesz, że dla tej funkcji i tych zbiorów te inkuzje są nieprawdziwe?
6 lis 00:25
WueR:
Policzylem. Sprawdzilem.
6 lis 00:26
Stefan: A możesz pokazać jak to liczyłeś?
6 lis 00:28
WueR:
f(X) = {f(x) : x∊X}
6 lis 00:30
Stefan: A czy ktoś mógłby odpowiedzieć dla b)?
6 lis 01:09