LTM
Stefan: Sprawdzic, czy dana funkcja f : X → Y jest róznowartosciowa i czy jest na Y :
a) X = ℕ2, Y = ℕ, f(n,m) = 2n3m
b) X = 2ℕ \ {∅}, Y = ℕ : f(A) = min(A), A⊆N;
6 lis 00:11
WueR:
a) czy znajdziesz n,m takie, ze f(n,m) = 5?
6 lis 00:13
Stefan: nie, czyli nie jest "na" ale nie jest też różnowartościowa prawda?
6 lis 00:16
Stefan: chociaż w sumie nie wiem jak działa ta różnowartościowość dla funkcji z dwoma argumentami
6 lis 00:18
Stefan: chodzi o różne wartości dla różnych n i m, czy np. jeśli dla n=1 i zmieniających się m funkcja
przyjmuje różne wartości to można powiedzieć, że jest różnowartościowa?
6 lis 00:19
WueR:
f − roznowartiosciowa, jesli dla kazdych n,m,k,l: f(n,m) = f(k,l) ⇔ (n,m) = (k,l).
Pary uporzadkowane sa rowne, jesli rowne sa elementy na odpowiadajacych sobie miejscach, tzn.
(a1, a2,..., an) = (b1, b2,...,b3) ⇔ a1 = b1, ..., an = bn.
6 lis 00:26
Stefan: Czyli funkcja w punkcie a) jest różnowartościowa, tak?
6 lis 00:35
WueR:
To Ciebie pytaja.
6 lis 00:35
Stefan: Mi się wydaje, że tak, bo nie można znaleźć różnych wartości naturalnych dla n i m, żeby
2
n*3
m=2
n*3
m ale wolałbym żeby ktoś potwierdził
6 lis 00:38
Stefan: A np. funkcja: f(n,m) = 2n4m nie byłaby różnowartościowa.
6 lis 00:55
Stefan: Czy ktoś może powiedzieć czy dobrze myślę?
6 lis 00:59
Gray: Dobrze myślisz. Ale to wymaga uzasadnienia. A jak z przykładem b)?
6 lis 07:18