matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wykładnicze
Maciej:
Rozwiąż równania
4
3
2x
+
=2*3
2x+1
−9
x
27
jak to rozpisać?
5 lis 23:51
Eta:
4
2*3*3
2x
−3
2x
−3
2x
=
27
4
3
2x
(6−2)=
⇒ ........ dokończ
27
6 lis 00:04
Maciej:
a o co chodzi z tym (6−2)?
6 lis 00:17
pigor:
...,
3
2x
+
4
27
= 2*3
2x+1
−9
x
/* 27=3
3
⇔ ⇔ 3
2x+3
+4 = 2*3
2x+3+1
−3
2x+3
⇔ 3
2x+3
+4 = 2*3*3
2x+3
−3
2x+3
⇔ ⇔ 4 = 4*3
2x+3
⇔ 3
2x+3
= 1 ⇔ 2x+3=0 ⇔
x= −
3
2
. ...
6 lis 00:35
Eta:
Jak to "o co chodzi"? 3
2x
przed nawias
4
3
2x
(2*3−1−1)=
27
4
3
2x
(6−2)=
/:4 6−2=
4
27
1
3
2x
=
=3
−3
⇒ 2x=−3 ⇒x=−1,5
27
6 lis 00:52
Maciej:
Dziękuję bardzo
6 lis 00:54
Eta:
6 lis 00:55