mam takie zadanie: 2cos2x − cosx = 1
i skorzystałam tutaj z delty, wyszło mi: cosx = − 1/2 cosx = 1
| 2 | 1 | |||
i teraz już poległam jak mam cosx = −1/2 to wiem, że x = | π + 2kπ lub | π + | ||
| 3 | 3 |
a jak będzie z tą jedynką
? muszę to znaleść na wykresie
i jeszcze mam, że t ∊ < −1, 1> i powiedzcie czy to chodzi o oś y
| 2 | 2 | |||
x= | π+2kπ v x=− | π+2kπ
| ||
| 3 | 3 |
| 2 | 1 | |||
nie zgadzam się z tym pierwszym... ma być x = | π + 2kπ lub x = | π + 2kπ. Ja tak | ||
| 3 | 3 |
cosx
x=x0+2kπ v x=−x0+2kπ
| 2 | ||
tu naszym x0 jest | π, jesteś pewien dalej ?
| |
| 3 |
| 2 | 1 | 1 | ||||
π − | π = | π i stąd x = | π + 2kπ | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
y bo x podaje sie w radianach czyli π | π itd
| |
| 2 |
i w takim wypadku :
x0+2kπ v π−x0+2kπ
| 2 | 2 | |||
podstawiajac x0 do drugiego otrzymalibysmy π−(− | π) co daje nam π+ | π | ||
| 3 | 3 |
a ten przedział to do y sie tyczy
sinx=a a∊(−1,0)∪(0,1)
x=x0+2kπ v x=π−x0+2kπ
to co ja napisałam jest dobrze
tak mam zapisane w zeszycie z lekcji
| 2 | ||
skąd się wzięło − | π tam było na plusie | |
| 3 |

| 2 | ||
te pkt na zielono mnie interesują, pierwszy to | a drugi wg Was ile ma ![]() | |
| 3 |