narysuj wykres
Gosia: proszę podać mi jakiekolwiek wskazówki jak się za to zabrać.
5 lis 23:24
Kacper:
Definicja wartości bezwzględnej...
5 lis 23:26
Gosia: tylko potem po uproszczeniu dochodzę do postaci |log
2(−x−3)| dla x<0 i |log
2(x−3)| dla x≥0 i
nie wiem jak narysowac to 1
5 lis 23:29
Eta:
|x|2−9= (|x|−3)(|x|+3)
f(x)=
5 lis 23:32
pigor: ..., a więc po pierwsze f to funkcja parzysta , a ten fakt
skraca rysowanie wykresu co najmniej "o połowę" , no i zobaczmy
dziedzinę funkcji: wystarczy |x|
2−9 >0 ⇔ |x|>3 ⇔
x<−3 v x>3 = D
f,
a więc ze względu na parzystość funkcji (wykres symetryczny względem osi OY)
rysujesz go , czyli
y= log 2(x−3) tylko dla x>3 i potem odbijasz to co narysujesz
względem osi Oy, oraz na koniec część wykresu spod osi Ox odbijasz symetrycznie
względem tej osi Ox. ...

.
6 lis 00:03