Ile godzin w ciągu doby trwa taryfa nocna a ile dzienna?
Łukaszewski: Średnia cena 1k Wh energii elektrycznej wynosi 0.14 zł. Wiedząc, że cena 1k Wh energii
elektrycznej w taryfie dziennej wynosi 0.18 zł, a w taryfie nocnej 0.12 zł, oblicz, ile godzin
w ciągu doby trwa taryfa nocna a ile dzienna.
5 lis 23:04
pigor: ..., niech
x, 24−x − szukana l.
godzin taryfy
dziennej / nocnej odpowiednio, to z treści zadania :
x*0,18+(24−x)*0,12 = 24* 0,14 /:0,6 ⇔
⇔ 3x+2*24−2x = 4*14 ⇔ x = 56−48 ⇔
⇔
x= 8 [h] taryfy dziennej i
24−x= 16 [h] taryfy nocnej. ...
6 lis 00:56
Eta:
Pora spać
taryfa nocna się kończy

Dobrej nocki Wszystkim
6 lis 01:09
pigor: ..., złodziejska coś ta liczba godzin taryfy nocnej ;

dobranoc
6 lis 01:18