matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
:):
Obliczyć ekstrema funkcji. y = xe
−x
5 lis 23:02
Janek191:
y ' = 1*e
−x
+ x*e
−x
*(−1) = e
−x
− x*e
−x
= ( 1 − x)*e
−x
= 0 ⇔ x = 1 W otoczeniu x
0
= 1 : dla x < 1 jest y' > 0, a dla x > 1 jest y ' < 0 zatem funkcja y = x*e
−x
osiąga w x
0
= 1 maksimum lokalne.
1
y
max
= 1*e
−1
=
e
6 lis 04:44