Proszę o pomoc. Na jutro. Algebra
maths: Proszę o pomoc

Wykazać, że jeśli G jest grupą abelową, to H := {a ∊ G : |a| <
∞} jest podgrupą G.
5 lis 22:56
maths: pomoże ktoś?
5 lis 23:01
maths: up
5 lis 23:11
PW: Źle przepisane. W ogólnej teorii grup nie ma czegoś takiego jak |a|. Ponadto − nawet gdyby
przyjąć, że |a| ma sens (jest jakąś liczbą przyporządkowaną elementowi a), to nierówność
|a| < ∞
nie definiuje niczego.
5 lis 23:12
5 lis 23:24
maths: a to oznaczenie |a| ma chyba po prostu oznaczać, że rząd a jest skończony
5 lis 23:27
maths: oznaczenie |a| < ∞ *
5 lis 23:28
WueR:
Niech a,b∊{x∊G: rzad x − skonczony} = H, * − dzialanie wewnetrzne w G. Wtedy an = bm = e.
Dalej − an * bm = an * an = an+n, wiec rzad a*b − skonczony, H − zamkniety ze wzgledu na
*.
e1 ∊ H. Z inwersem sam kombinuj.
5 lis 23:51
maths: W tym problem, że nie potrafię się w tym połapać
6 lis 00:03
maths: Ale dziękuję bardzo za tą część
6 lis 00:05
WueR:
Chwila. Z ta zamknietoscia chyba zle zrobilem. (a * b)n ≠ an * bn
6 lis 00:07
maths: tzn.?
6 lis 00:10
WueR:
Trzeba pokazac, ze istnieje l takie, ze (a * b)l = e.
6 lis 00:12
WueR:
W kazdym badz razie element neutralny mamy zalatwiony. Inwers:
a ∊ H ⇔ istnieje n: an = e, wiec an−1 ∊ H. a * an−1 = e, wiec an−1 − inwers dla a.
Ide spac, reszte sam probuj.
6 lis 00:47
Gray: (a*b)n = an * bn − to jest OK − grupa jest abelowa, ale to nie wystarcza, żeby uratować post
z 23:51. Bo skąd przy wykazywaniu wewnętrzności działania weźmiesz an * bm ?
Można tak: an=e, bm = e ⇒ (a*b)nm = anm * bnm = (an)m * (bm)n = em * en = e,
więc działanie jest wewnętrzne.
6 lis 08:46
WueR:
Hmm...to dziwne, u mnie na wykladzie bylo: "Uwaga. (a * b)n ≠ an * bn."...
U siebie korzystalem z tego, ze an = e = bm, wiec an = bm, a2n = (an)2 = e.
6 lis 15:55
Gray: Ogólnie a
n * b
n nie musi być równe (a*b)
n, ale my wiemy, że działanie * jest przemienne.
Zatem (również na podstawie łączności), dla n=2:
a
2*b
2=a*a*b*b= przemienność =a*b*a*b =(a*b)
2. Dla dowolnego n mamy dowód indukcyjny.
_____________
Rozumiem to co napisałeś, tylko nie widzę jak z tego, że a
n*b
m∊G wynika, że a*b∊G − a to
chyba chciałeś pokazać

Ale to chyba nie jest istotne
6 lis 17:06