a
algebra: Które z poniższych zbiorów ze zwykłymi działaniami dodawania i mnożenia są ciałami:
| | a | |
a) K1 = { |
| : a,b ∊ Z i b jest liczbą nieparzystą} |
| | b | |
b) K
2 = {a + b
√2 : a,b ∊ Z}
c) K
3 = {a + b
√2 : a,b ∊ Q}
d) K
4 = {a + b
4√2 : a,b ∊ Q}
5 lis 22:37
algebra: pomoże ktoś ?
5 lis 22:55
Kacper:
o 23? Ja już nie myślę na tym poziomie
5 lis 22:59
zadania: pomoże ktoś ?
6 lis 14:35
6 lis 15:21
algebra: Ciałem nazywamy zbiór K zawierający co najmniej dwa elementy, w którym określone są działania
i , zwane odpowiednio dodawaniem i mnożeniem, takie że:
1.Są one łączne
2.Są one przemienne
3.Istnieje element neutralny
4.Istnieje element przeciwny
Tyle że ja nie wiem jak to sprawdzić
6 lis 21:07
Gray: To nie jest definicja ciała. Diabeł tkwi w szczegółach.
6 lis 21:22
kominiarz: Ciałem nazywa się pierścień przemienny, w którym każdy niezerowy element jest odwracalny
Co mi z tych definicji jak i tak ich nie rozumiem.
6 lis 21:26
Patrycja: B to nie będzie ciało bo element przeciwny nie nalezy do Z( bo Z oznacza liczby całkowite) np 2
nalezy do Z ale 1/2 już nie
6 lis 21:37
Patrycja: K1 to tez nie cialo np dla a=2 i b=3, bo 2/3 nie nalezy do Z.
6 lis 21:39
Patrycja: K3 i K4 to będą ciała bo spełniane są wszystkie warunki ciała.
6 lis 21:41
Patrycja: Poza tym K3 i K4 są pierścieniami a jeśli są pierścieniami to należy tylko sprawdzić czy
element odwrotny należya łatwo pokazac, że el. odwrotny istnieje i należy do Q.
6 lis 21:43
kominiarz: | | 1 | |
element przeciwny do 2 to 2−1 czyli |
| ? |
| | 2 | |
6 lis 21:56
algebra: ?
6 lis 22:24
Janek191:
@ algebra
Jaki kierunek studiujesz ?

Matematykę ?
7 lis 07:56
algebra: nie
7 lis 10:24
Janek191:
Bo widzę,że bardzo wysoki poziom nauczania
7 lis 10:27
algebra: jak mam to rozumieć ? Słaby poziom bo łatwe zadania ? Czy słaby poziom bo słabo tłumaczą ?
7 lis 10:28
Janek191:
Trudne zadania, więc wysoki poziom nauczania ( w sensie duże wymagania )
7 lis 10:32
algebra: aha
7 lis 10:34