Równania wykładnicze
Maciej: Liczba
√2√2√2√2 jest równa:
A. 2
1/8 B. 2
3/8 C. 2
7/16 D. 2
15/16
Jak to zrobić? Proszę o wytłumaczenie
5 lis 21:35
Jolanta: √2=21/2 rób od środka
p{2p{2√2*21/2 2*21/2=23/2
5 lis 21:45
Maciej: wychodzi mi 2
23/16 a ma wyjść D
5 lis 21:56
mateusz : Jesteś pewny ze dobrze przepisales?
5 lis 22:02
Maciej: no tak... jeden pierwiastek jest pod tym wszystkim ale każda 2 jest pod osobnym one jakby
nachodzą na siebie te pierwiastki..tutaj słabo to widać.
5 lis 22:05
Kacper: Odpowiedź D
5 lis 22:16
Eta:
...= 21/2*21/4*21/8*21/16= .............
D/
5 lis 22:26
Jolanta: ciag dalszy {23/2}=23/4
√2√2*23/4=√2√27/4=√2*27/8=√215/8=215/16
5 lis 22:29
Maciej: Dziękuję
5 lis 22:34