Oblicz:
ONA :): Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa 8cm, a krawędź
boczna 10 cm.
V= 1/3 * Pp * H
Znam wzór na pole podstawy tylko czy 10 cm mam rozumieć że jest krawędzią podstawy czy ściany
bocznej bryły
5 lis 20:58
ONA :): Halo czy ktoś rozwieje moje wątpliwości
5 lis 21:14
dero2005:

przecież napisałaś, że krawędź boczna
5 lis 22:19
Janek191:
h = 8 cm
b = 10 cm
a − długość boku Δ równobocznego ( podstawa ostrosłupa )
| | √3 | |
hp = a* |
| − wysokość Δ równobocznego |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | | √3 | | √3 | |
x = |
| hp = |
| *a* |
| = a* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + h
2 = b
2
| 1 | |
| a2 = 100 − 64 = 36 / * 3 |
| 3 | |
a
2 = 36*3
a =
√36*3 = 6
√3
===============
| | a2 √3 | | 36*3 √3 | |
Pp = |
| = |
| = 27√3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *27√3*8 = 72 √3 |
| | 3 | | 3 | |
Odp.
V = 72
√3 cm
3
==============
6 lis 10:14