zlozenie funkcji
MYSZ: zlozenia funkcji o co chodzi ? wyznaczyc wzor funkcji h = f(g(x))
f(x) = 2
x
g(x) = −x
D
f = R , ZW
f = (0,
∞)
D
g = R, ZW
g = R
f(g(x))
ZW
g ⊂ D
f, wiec moge zlozyc funkcje.
Wtedy h: D
f → ZW
g (h: R → R)
| | 1 | |
h = f(−x) = ( |
| )x, wiec dziedzina sie zgadza, ale zbiorem wartosci bedzie przedzial (0∞) |
| | 2 | |
5 lis 20:42
MYSZ: Jak ktos może niech rozwiąże takie zadanie ( zapisujac wszystko co potrzebne, zeby zdobyc
punkty na sprawdzianie )
zad. Dla podanych funkcji f(x) = 3x + 1 i g(x) = x2 wyznaczyc zlozenia f▭g, f▭f, g ▭f.
5 lis 21:03