relacje
Ania: |x−y| ≤1
Wskaż jakie własnoci spełnia dana relacja dla S ∊R2
zwrotność |x−x|≤1
0≤1 zachodzi
symetryczność |y−x|≤1 i np gdy za y podstawimy 4 a za x 1 to relacja nie jest spełniona ?
(nie wiem czy to musi być spełnione dla każdej liczby rzeczywistej?
Proszę o pomoc w wykazaniu dalszych własności (antysymetrycznosci, przechodniości i spójności)
Pozdrawiam
5 lis 20:33
Maslanek: Przechodnia nie jest
Weź x=1, y=2, z=3
Mamy x S y, y S z; ale nie x S z
Antysymetryczna nie jest
Weź x=1, y=2
Jest x S y i y S x, ale nie ma x=y
Spójna nie jest
Weź x=1, y=1000
Nie ma ani x S y, ani y S x (poza tym x S y <==> y S x, bo przecież relacja jest symetryczna)
5 lis 20:50
Ania: Ok dzięki wielkie
5 lis 20:56