stereometria
lolek: Dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny. Odleglosc wierzcholka podstawy od rozlacznej z nia
krawedzi jest rowna D. Kat przy wierzcholku ma miare α. Wyznacz objetosc ostroslupa.
5 lis 20:15
dero2005:
czy odległość wierzchołka podstawy od rozłącznej z nim krawędzi podstawy czy krawędzi
bocznej

?
5 lis 20:27
lolek: krawedzi bocznej , zapomnialem dopisac
5 lis 20:30
dero2005:

a
2 = 2l
2 − 2l
2cosα ⇒ a =
H =
√l2 − (23hp)2 =
5 lis 20:52
lolek: | | d | |
Niby wszystko rozumiem , ale nie moge dojść do wyniku z odpowiedzi , gdzie a= |
| |
| | cosα2 | |
5 lis 21:04