(x^2 + x - 1) (2x-6) najprostsza postac
paula: do najprostszej postaci
(x
2 + x − 1) (2x−6) =

tu moge opuscic nawiasy czy jak to sie robi?
5 lis 20:13
J :
...pierwszy nawias musisz rozłożyć na czynniki ... z drugiego wyciągnąć 2 przed nawias...
5 lis 20:16
paula: − (−x2 − x +1) 2(x−3) ? czy jak
5 lis 20:22
J :
x2 + x − 1 = (x − x1)(x − x2) ..gdzie x1 oraz x2 to miejsca zerowe tego trójmianu ..
potrafisz je obliczyć...?
5 lis 20:24
paula: nie mam pojecia... wzorem b
2 − 4ac

to mi wychodzi 5.. boze czarna magia dla mnie prosze o
pomoc
5 lis 20:44
J :
Do jakiej chodzisz szkoły ..?
5 lis 20:45
paula: liceum dla doroslych
5 lis 20:47
Jolanta: Δ=5 policz x1 i x2 √Δ=√5
5 lis 20:47
paula: x−3=0 /+3 x=3 tak?
5 lis 20:48
Jolanta: | | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
to drugi nawias ale w pierwszym po policzeniu Δ liczysz x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
5 lis 20:51
paula: przeciez to cos nie tak jak mi pierwiastek z 5 wychodzi
5 lis 20:55
Jolanta: przeciez ci napisałam o 20;47 jak to zapisac,nie zawsze da sie wyciagnać pierwiastki bez tablic
5 lis 21:01
paula: x1= −1−√52 no i jak ja mam to niby rozwiazac ... masakra
5 lis 21:06
paula: nie lepiej jak policze nawias razy nawias? i bede miala 2x
3 −6x +2x
2 −6x −2x +6 i teraz do to
najprostszej postaci

?
5 lis 21:07
Jolanta: x
2+x−1
√ Δ=
√5
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
(x2+x−1)( 2x−6)=2(x+ |
| )(x− |
| )(x−3) |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 21:08
paula: bez sensu, pierwszy raz cos takiego widze
5 lis 21:09
Jolanta: Paula to jest najprostszy sposób. ta 2 wzieła sie zdrugiego nawiasu ale zapisuje z przodu
5 lis 21:10
Jolanta: czego nie rozumiesz?
5 lis 21:11
paula: ale czemu nie moge zrobic po prostu jak w wielomianach obliczyc nawias razy nawias zredukowac i
zapisac? 2x3 −2x +2x2 +6 ? najprostsza postac
5 lis 21:12
Jolanta: naiprostsz postac to jest taka której nie mozna juz uproscic
jezeli masz np
x−1 to korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
=(x−1)(x+1)
5 lis 21:15
Jolanta: x2−1 powinno być
5 lis 21:16
Jolanta: x2+4x+4 mozesz rozłozyc korzystajac ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
=(x+2)2=(x+2)(x+2)
albo jeśli nie wpadniesz na ten wzór liczysz Δ i pierwiastki ,spróbuj
5 lis 21:18