matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąz równania
aga:
Rozwiąż równania: a) x
3
−3x
2
+ 4x − 12 =0 b) x
7
− 5x
5
+4x
3
=0
5 lis 20:07
J :
a) x
(
x−3) +4(x−3) = 0 ⇔ (x−3)(x
2
−4) = 0 ... i licz dalej... b) x
3
(x
4
− 5x
2
− 4) = 0 .... i licz dalej ..
5 lis 20:11