rozwiaz uklad rownan
Ola: −2=a*3+b
5=a*−4+b
5 lis 20:03
J :
...odejmij stronami ... wyrugujesz b .... oblicz a i potem podstaw do dowolnego z tych
równań ...
5 lis 20:05
Jolanta:
−2=3a+b
5=−4a+b
metoda przeciwnych wspólczynników mnożysz pierwsze równanie (obie strony )przez −1
dodajesz w pionie b zniknie licvzysz a pózniej b
metoda podstawiania wyznaczasz b z pierwszego i podstawiasz do drugiego równania
polecam pierwsza metode
5 lis 20:06
J :
..po co mnożyć przez − 1 ...można od razu odjąć stronam...
5 lis 20:13
Jolanta: to wyglada na zadanie z gimnazjum ,doprowadzaja do liczb przeciwnych i dodają
5 lis 20:37